Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck

Grynings skyddsverksamhet för personer som utsätts eller riskerar utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck har funnits sedan 2004. Vi erbjuder också skyddat boende för personer utsatta för våld i nära relationer.

Verksamheten har flera delar: skyddat boende på HVB eller i lägenhet, skyddsutredningar samt andra typer av insatser så som familjehem, råd & stöd och konsultationer. Vi arbetar på uppdrag av socialtjänsten och vårt upptagningsområde är hela landet.

Skyddat boende

HVB
Villa Vidar har sex platser där vi tar emot personer i åldersgruppen 14-18 år. Här finns personal på plats dygnet runt. Verksamhetens uppdrag är främst skydd, kvalificerad omvårdnad och införlivande av självskydd. Målet är att de placerade ska komma ut i samhället på ett säkert sätt. Klicka här för att läsa mer om Villa Vidar.

SKYDDSLÄGENHET
Vi erbjuder skyddslägenheter som är modernt möblerade och fullt utrustade. Våra skyddshandläggarna utgår ifrån uppdraget från socialtjänsten och individanpassar stödet utifrån den skyddsplacerades behov. Vi hjälper till att implementera skyddstänk, ansöker om skyddade personuppgifter och gör en skyddshistoria. Vi stöttar upp i kontakter med myndigheter, skola, vård och arbete samt är behjälpliga vid kontakt med polis och advokat. Vi ser till att IT och telefoni används på ett säkert sätt och när den skyddsplacerade är redo hjälper vi till med bostadssökning och annat som är relevant vid en flytt; elavtal, hyresavtal, räkningar med mera. Målet är att den skyddsplacerade ska kunna integreras i ett nytt sammanhang samt leva ett självständigt och tryggt liv utan hot, våld och förtryck. Om akuta situationer utanför kontorstid skulle uppstå har den skyddsplacerade möjlighet att ringa till personalen på Villa Vidar för rådgivning.

SKYDDSUTREDNING
Vid varje placering erbjuds en skyddsutredning som förutom bedömning av skyddsbehov även omfattar psykisk och fysisk hälsa, våldsutsatthet och andra delar som på olika sätt kan påverka de placerades förutsättningar att leva skyddat. Utredningen gör vi i enlighet med vårt utredningsinstrument ”Fokus Heder”. Oftast har vi även möjlighet att erbjuda en förhandsbedömning om underlaget behöver inkomma snabbt som till exempel vid en förhandling.

FAMILJEHEM
Det finns möjlighet till placering familjehem där vi från Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtyck  samarbetar med familjen utifrån vår specialistkompetens. För mer information kontakta Familjehemsenheten

Övriga uppdrag

Grynings enhet för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck (EHRV) kan även åta sig andra typer av uppdrag. Det kan till exempel handla om stöd i skyddsimplementering av en person som bor i egen lägenheten, på någon av Grynings andra enheter eller i Grynings jour- eller familjehem. Skyddsbedömningar, konsultationer och skyddskurser kan också erbjudas.

Råd & Stöd

Vi erbjuder rådgivning till dig som jobbar inom socialtjänst eller liknande under vardagar kl 9-16 via telefon 070-262 24 74

Vår kompetens

Våra medarbetare har beteendevetenskaplig utbildning i någon form; socionom, socialpedagog eller liknande. Samtliga har flera års erfarenhet av att arbeta med människor i kris och en gedigen kunskap om hedersproblematikens konsekvenser. Vidareutbildning och handledning är en självklarhet.

Länkar om heder

 

Kontakt

⋅ Personer utsatta för HRV & förtryck, även inom HBTQ-spektret. Placering på HVB, familjehem el lägenhet.
⋅ Akut ⋅ SoL ⋅ LVU ⋅ Utredning ⋅ Behandling

Förfrågningar

070-244 33 33
skyddsboende@gryning.se