Vår målgrupp
Familjecentrum Fyrbodal tar emot familjer med barn, ensamplacerade barn i åldern 0-12 år samt blivande mammor. Vid syskonplacering eller vid placering tillsammans med föräldrar kan äldre barn tas emot. De inskrivna kan vara placerade enligt SoL eller LVU. Problematiken kan variera: relationsproblem, föräldrarnas bristande omsorgsförmåga och olika former av övergrepp. Vi tar inte emot föräldrar i en aktiv missbruksperiod eller föräldrar med allvarlig psykisk ohälsa. I mån av plats tar vi även emot akuta placeringar.
Vi har även tillgång till lägenhetsboende om det finns behov av akuta lösningar med daglig tillsyn och stöd till familjen.
Vår inriktning
Heldygnsvård
Vi erbjuder heldygnsvård för familjer med totalt 12 platser samt heldygnsvård för ensamplacerade barn med totalt 5 platser. Vi utför utredningar, behandlingsuppdrag och kartläggningar utifrån behov och önskemål.
Våra mål är att ge föräldrar ett alternativt relationsmönster och att ge barnen omvårdnad, struktur och trygghet som är basal i deras framtida utveckling. Samspelet mellan föräldrar och barn står i centrum av vårt arbete.
Våra metoder
Familjecentrum Fyrbodal arbetar utifrån ett systemiskt familjeperspektiv. Samspelet mellan förälder och barn står i fokus. Det miljöterapeutiska förhållningssättet ligger till grund för andra kompletterande utrednings- och behandlingsmetoder som till exempel MI, Tejping, olika former av barnsamtal, parsamtal samt strukturerade observationer. Samtliga utredningar sker i enlighet med BBiC. Familjecentrum har en egen förskoleliknande verksamhet för barn mellan 1,5-6 år. Skolpliktiga barn går, om det är möjligt kvar i sin ordinarie skola men kan också erbjudas plats i den kommunala skolan i Vänersborg som vi har ett gott samarbete med.
Vår kompetens
Familjecentrums medarbetargrupp består av socionomer, socialpedagoger, socialpsykiatrisk vård, beteendevetare och behandlingsassistenter med lång erfarenhet av utrednings- och behandlingsarbete med barn och familjer. Medarbetarna har vidareutbildningar såsom miljöterapi, MI, Trappan, Repulse, Tejping, Traumamedveten omsorg och ASQ (Ages and Stages Questionnaires). Vi har regelbunden extern handledning.
Kvalitet i Gryning
Kvalitetsarbetet inom Gryning har hög prioritet och är en grundbult i verksamheten. Vi utgår från lagar och föreskrifter för det systematiska kvalitetsarbetet och arbetar för att skapa en stark kvalitetskultur med ständiga förbättringar i fokus.
Alla enheter omfattas av Grynings kvalitetsledningssystem som bland annat består av;
- Kvalitetshandbok med policyer, riktlinjer och rutiner
- Uppföljning genom enkäter till kund, klient, god man och anhöriga efter avslutad insats
- Avvikelsehantering med hantering av klagomål, synpunkter och förbättringsförslag samt Lex Sarah
- Systematiskt förbättringsarbete utifrån egenkontroll och riskanalys
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför kontinuerliga planerade och oplanerade inspektioner vid Grynings enheter.