Birkahemmet – ett HVB för de allra minsta

Till Grynings Birkahemmet kommer gravida, spädbarn och föräldrar som är i behov av stöd och hjälp under första levnadsåret samt spädbarnsfamiljer där det bedöms föreligga ett skyddsbehov. Till Birkahemmets HVB hör också ett antal jourhem. De har erfarenhet av målgruppen och kan ta emot dygnet runt vilket möjliggör flexibla lösningar för familjens och barnets bästa. Elisabeth Björk är biträdande enhetschef vid Birkahemmet och vi ställde tre snabba frågor till henne om enheten som funnits sedan 1960-talet.

1) Kan du kort beskriva Birkahemmet?
– Birkahemmet ligger ganska centralt i Göteborg och vi är en del av Gryning som ägs av kommunalförbunden i Västra Götaland. På Birkahemmet tar vi emot gravida och familjer, från hela Sverige, där socialtjänsten har en oro eller frågetecken kring hur ett spädbarn har det tillsammans med sin/sina föräldrar. Vi erbjuder även plats i jourfamiljer som är tätt kopplade till enheten.
 
2) På vilket sätt kan Birkahemmet skapa förutsättningar till förändring för spädbarn och deras föräldrar?
– Birkahemmets medarbetare har en hög kompetens kring nyföddhetsperioden och ett arbetssätt, med ett anpassat stöd och vägledning, som kommer både socialtjänsten i det framtida arbetet med familjen och familjen själva till gagn.
 
3) Vad är det som socialtjänsten särskilt har kommit att uppskatta när det gäller Birkahemmets insatser?
– Socialtjänsten har uppskattat att de efter placering på Birkahemmet direkt kunnat påbörja ett behandlingsarbete med familjen då vi har ett fokus kring förälderns utvecklingspotential samt mottaglighet. – Då det späda barnet inte kan vänta, deras grundläggande behov är omedelbara och direkta, har Birkahemmet en trygg och hållande miljö där barnets behov säkerställs parallellt med att vi arbetar utifrån uppdraget. Därför har vi till exempel vaken nattpersonal, insatser för motivation, stöd kring förlossning samt akutinsatser.
 
Vill du veta mer om Birkahemmet, läs mer här