Läkarkåren besökte Grynings enhet Lärjeholm

Grynings enheter för beroendevård har senaste tiden haft spännande möten med verksamheter inom och utanför Gryning Vård. I november tog biträdande enhetschef vid Lärjeholm, Espen Lunde, emot ett trettiotal läkare från olika beroendemottagningar inom Göteborg.

Initiativtagare till mötet var bland annat Fredrik Spak, överläkare vid Socialmedicinska avdelningen vid Göteborgs universitet. Syftet med besöket var för läkarna att ta del av en verksamhet som samverkar med beroendemottagningarna och arbetar enligt de nationella riktlinjerna för missbruksbehandling.

Espen Lunde, biträdande enhetschef, berättar att det fanns ett stort intresse av att ta del av Lärjeholms erfarenheter av att samverka med både landsting och kommuner och ta del av synpunkter på hur samarbetet med socialtjänsten kan utvecklas.
– Intressant för Lärjeholms del var att ta del av läkarnas svårigheter och utmaningar i sitt arbete och hur de reflekterar kring förbättringsområden gällande vårdkedjor mellan landsting, behandlingsinsatser och socialtjänst, berättar han. Exempelvis uttrycktes svårigheter i att få till fungerande samarbete med socialtjänst vilket leder till att klienter efter abstinensbehandling i för stor utsträckning återfaller i missbruk. Mötet resulterade även bland annat i att Lärjeholm förmedlade kontakter inom socialtjänsten som i samband med kommande läkarmöten kan beskriva socialtjänstens arbetssituation och beslutsordning.

img_0127_webbFöreläsningar om droger, missbruk och beroende
– Inom enheterna för beroendevård kan vi lära oss mycket av Grynings andra enheter och den kunskap som finns om arbete med exempelvis föräldraskap och anhöriga, menar Espen. Lärjeholms intryck är att det finns behov hos många enheter att fördjupa sin förståelse för droger, missbruk och beroende.

De senaste åren har det skett en snabb utveckling inom narkotikaproduktionen och nya internetdroger gör det enklare att handla droger men svårare att upptäcka missbruk via traditionell provtagning.
– Detta medför nya utmaningar för våra verksamheter och här kan enheterna för beroendevård bidra med stöd och kunskap, anser Espen.

Espen Lunde har under hösten föreläst för Grynings enheter Herkules och Birkahemmet. Innehållet i föreläsningarna har anpassats efter respektive enhets behov. Exempel på innehåll i föreläsningarna har varit narkotika i ett globalt och lokalt sammanhang, preparatkunskap, hjärnan och belöningssystemet, att upptäcka och förhålla sig till drogbruk på institution, urinprov, återfallsprevention samt motivations- och behandlingsarbete med missbrukare. Lärjeholm inventerar nu behovet av fler utbildningstillfällen.