”Jag jobbar med mänskliga rättigheter.”

Villa Vidar – En väg ut ur hedersförtrycket

Gryning är ett välkänt namn i hela landet när det gäller insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har jobbat med frågorna sedan 2004 och verksamheten har hela tiden breddats och utvecklats. Hösten 2016 öppnade vi vårt andra skyddade HVB (Hem för vård och boende), Villa Vidar. Här bor personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Villa Vidar har också en inriktning för HBTQ-personer som befinner sig i hedersrelaterad kontext.

– Jag brukar säga att jag jobbar med mänskliga rättigheter, det är faktiskt det alla våra insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck handlar om, säger Petra, chef för enhetens två HVB.

Petra har många års erfarenhet av arbete med klienter utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Och det var i rollen som biträdande enhetschef på Grynings Villa Rut som hon och hennes kollegor såg att det saknades en tydligare och mer omfattande behandlingsdel i arbetet. En plats där klienten inte bara får skydd utan också hjälp att bearbeta det som har varit och verktyg för att gå vidare i livet, på egna ben. Det blev upprinnelsen till Villa Vidar.
Nadia, som egentligen heter något annat, är en av de personer som bor på Villa Vidar just nu.

– Min familj accepterade mig inte som den jag var och hur jag vill leva mitt liv, säger Nadia.

– Det var så mycket bråk i familjen och till slut fungerade det inte, jag levde under ständigt hot och nu bor jag i Villa Vidar framförallt på grund av mitt skyddsbehov.

På Villa Vidar trivs Nadia efter omständigheterna bra. På vardagar praktiserar hon på en arbetsplats på orten. Något som hon är väldigt nöjd med.

– Jag trivs jättebra på min praktikplats och de verkar nöjda med mig också, för nu har jag fått sommarjobb där. Men till hösten ska hon läsa på gymnasiet. Hon väntar nu på antagningsbeskedet och funderar otåligt på om hon har kommit in på sitt förstahandsval.

– Jag har ett stort intresse för att baka och jag hoppas verkligen att jag kommer in på restaurang- och livsmedelsprogrammet med den inriktningen, säger Nadia.

Villa Vidars samarbete med skolorna i närområdet är mycket bra.

– All forskning visar att skolan är A och O för placerade barn och ungdomar, säger Petra. Våra klienter förbereds för en vardag utan stöd från oss där de måste klara sig självständigt och dessutom klara sitt eget skydd. Då är en stabil grund en förutsättning.

Nadia tycker att hon får verktyg för att i sinom tid kunna klara sig på egen hand. Men några mål eller drömmar har hon inte.

– Nej, nej jag tar en dag i taget, säger hon. Jag träffar min socialsekreterare var tredje månad ungefär, däremellan stämmer vi av med telefonsamtal. Och på frågan om vad hon anser att samhället och de som bestämmer kan göra för utsatta personer har hon ett tydligt budskap.

– Ta barn på allvar om de vågar berätta, säger Nadia. Dessa problem syns inte utanpå en person, tvärtom kan någon vara jätteduktig i skolan med bra betyg och sånt.

Den gängse bilden av en tjej med pojkvän som vägrar slöja stämmer inte heller riktigt. I alla fall inte när det gäller Nadia. Killar kan också vara utsatta, bland annat utifrån ett HBTQ-perspektiv.

– Men det är jätteviktigt att skolpersonal och liknande känner till och uppmärksammar. Det var skolan som till slut hjälpte mig och nu är jag en bit på väg, avslutar Nadia.